© Mahoney Architecture 2011


The Project

The Project will have three main elements: 

First a Neighbourhood Park running along Upper Mayor Street, serving the local community and visitors, providing parkland amenities, recreational facilities and enhancing the quality of life for the urban community.

© Mahoney Architecture 2011


The park will be landscaped with the Flora of Ireland creating a place where children can learn through familiarity the names of the indigenous trees and wildflowers.

The second element will be The Vertical Park, a re-colonisation by nature rather than commerce of the abandoned shell of the Anglo Irish Bank building. 

© Mahoney Architecture 2011


The existing concrete floor plates will be punched out to create a honeycombed lattice


© Mahoney Architecture 2011


The resulting voids will be filled with banks of earth to create a stepped landscape, forming terraces in which trees and other plants will grow.

The labyrinthine floor plates will form meandering routes around plant beds and through tree canopies.


© Mahoney Architecture 2011


The original building cores remain and will be adapted to provide stair and lift access to the various levels as well as providing other spaces for the maintenance and operation of the park.

Visitors will be taken by lifts to the roof top, a cable car will also deliver visitors from the South Quays enjoying panoramic city views.

© Mahoney Architecture 2011


From here, dramatic three dimensional routes formed by the network of walkways will descend through the parks various landscapes, meandering the tree canopies and skirting the building’s edge. 

The core of the park will be re-built as a centre of education, accommodating exhibition areas and research facilities , focused on providing an appreciation and knowledge of how we can and must harvest and harness our planet in a responsible way.

© Mahoney Architecture 2011


But most importantly, the Vertical Park will serve as a public commons, open to all , a National Asset to be carefully nurtured and proudly passed on to future generations. 

Placed on top of the park, overlooking the city will be an ellipsoid structure containing ‘The Meeting Room For Very Important Decisions’, a highly public and transparent venue within which future issues of national importance can be openly considered and debated, its location , overlooking the failed edifice , provides a visual reminder of the higher values and long term thinking that must inform our future decisions.

© Mahoney Architecture 2011


The third element……providing a ground level counterbalance to the ellipsoid volume will be a Hill whose hollowed centre will form an open air public debating arena.


© Mahoney Architecture 2011


This Hill overlooking the Quayside, will be formed from a core of rubble taken from the concrete structure.

© Mahoney Architecture 2011


Becoming Hill Twenty Sixteen (2016), resurrected from the ruins of our most recent troubles. 

This will provide a venue where open and public debate can take place and can influence the governance and future direction of our country and where we can celebrate significant national events and achievements.

The Trees on the Quays group are committed to embracing this project seeing it as a timely opportunity to celebrate the Centenary of our Republic.

The scheme will transform this wasteland site into an amenity of national importance that will benefit Nations future.

© Mahoney Architecture 2011 Background image courtesy of Google Earth



We are seeking a licence to develop this site , standing as Civic Space that will rise above the ruin brought about by short sighted greed, poor governance and mistaken values, within the timeframe of the centenary celebration.... 

.... putting in place a landmark on the Liffey Quays that will nurture sustainable vision-making and proclaim our determination to take on a new and better direction as a Nation to a world that is slowing beginning to realise its own fragility.